25 December 2011

rindu saya eh?

assalamualaikum dan salam satu malaysia..


dulu masa kecik-2 kan, along selalu tengok bulan bintang.. tiap-2 malam mesti keluar gi tengok.. even malam tu takde bulan bintang, along tetap keluar tengok langit malam.. dan sampai sekarang along suka tengok langit malam.. kalau tak tengok along rasa rindu..

sampai ke satu saat di mana along terpaksa tinggalkan sahabat baik along, along cakap kat dia "Win, karang kalau kau rindu aku.. kau tengok la langit malam.. sebab aku pun ada sama masa tu.." Syazwina, sahabat along yang sama-2 buat jahat masa belajar silat..

bila bulan penuh, kitorang selalu terleka.. leka dengan keindahan ciptaan yang Esa.. sampai pukul tiga pagi kitorang masih duduk menghadap langit.. sorang kat kedah sorang lagi kat sabah.. jarak yang jauh namun masih dapat memandang bulan yang sama..

kini, Win dah tak ada.. along pandang langit malam tanpa teman.. tiada lagi perebutan untuk mendapatkan bintang paling terang.. tiada lagi teman untuk mengira berapa banyak jumlah bintang.. tiada lagi teman untuk sama-2 nyanyi lagu Aku dan Bintang.. 

kata bigboss :: hanya aku dan bintang, yang terindah.. :)

23 December 2011

take it or leave it..

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

p/s :: gambar nie mampu menceritakan segalanya..

kata bigboss :: ku masih tertanya-tanya.. adakah itu yang sebaiknya?

22 December 2011

khas buatmu teman..

assalamualaikum dan salam satu malaysia..



Pertama kali kita berjumpa,
Tidak kepastiannya ternyata,
Diriku dipenuhi soalan,
Ku tiada teman..

Aku terlihat insan yang keliru,
Air yang deras mencermin wajahku,
Engkau menjelma memberi harapan,
Menghulur tangan…

Sempena hari mulia Ini,
Aku tersenyum lalu mengimbasi kembali,
Semua yang kerap kita mengadukan,
Kini jadi bahan rindu yang ku simpan…

Detik masa kini kedengaran,
Aku mengucap selamat jalan,
Kepada teman yang sering 
menghibur dengan gurauan…

 
Bagaikan anak yang baru dilahir,
Titisan mata pun mulam mengalir,
Di simpang jalan kita menyebut kata terakhir…
Whoaaa.....hoaaaa...

Sempena hari mulia ini,
Aku tersenyum lalu mengimbasi kembali,
Semua yang kerap kita mengadukan,
Kini jadi bahan rindu yang ku simpan…

Ku hargai semua yang terjadi,
Memang nyata dirimu takkan ada pengganti,
Semoga kita dapat  bertemu semula,
Kerana aku yakin engkau akan sentiasa
Di hatiku…..

Sempena hari mulia ini,
Aku tersenyum lalu mengimbasi kembali,
Semua yang kerap kita mengadukan,
Kini jadi bahan rindu yang ku simpan….

Ku hargai semua yang terjadi,
Memang nyata dirimu takkan ada pengganti,
Semoga kita dapat  bertemu semula,
Kerana aku yakin engkau akan sentiasa,
Di hatiku………

kata bigboss :: rindu sangat-2 dekat member PLKN.. walaupun kita cuma dapat bersama selama 3minggu4hari, kita dapat belajar macam-2 tentang kehidupan.. miss all of you... T_T

saya sayang awak!!

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

 Aku yang mengejar bayang cinta
Kian terbiar
Terpendam kata
Tak terungkap selamanya
Pedihnya hanya aku yang merasa
Mahu memilikinya
Aku hanya hamba cinta
Bisik hatiku lepaskan dirinya
Sungguh aku tak bisa
Biarlah ku sendiri
Tanpa kasih di hati
Aku tak mampu pertahankan lagi
Cinta yang menyakiti
Biarlah aku pergi
Tiada hampa di hati
Pedihnya hanya aku yang merasa
Mahu memilikinya
Aku hanya hamba cinta
Bisik hatiku lepaskan dirinya
Sungguh aku tak bisa
Biarlah ku sendiri
Tanpa kasih di hati
Aku tak mampu pertahankan lagi
Cinta yang menyakiti
Biarlah...
Aku pergi
Tiada hampa di hati
Aku yang mengejar bayang cinta...


kata bigboss :: layan gilerr lagu nie.. :)

wajah baru..

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

perghh!! lama gilerr kot along tak jejakkan jari ke belog buruk along nie.. dah bersawang sana sini.. jenuh jugak nak bersihkan.. taadaa!! belog along dah berwajah baru.. tapi takde la cantik sangat macam belog korang.. belog along simple-2 je.. asalkan boleh jadi tempat luahan hati dah cukup la.. uhukuhukk

agak lama jugak kan along menyepi.. almaklum la, baru-2 nie along busy dengan minggu haluan siswa.. ecehh, dah jadi siswa ler youu.. tapi perangai tetap tak matang.. macam budak tadika pun ade.. ish-3, sabo je lahh.. along sekarang study kat Melaka.. ambik diploma je..

minggu depan kitorang dah start study.. risau jugak nie sebab barang-2 tak beli lagi.. pen ade sebatang je kot.. memang takde persediaan langsong nak sambung study nie.. tapi dalam hati memang dah niat nak belajar yer.. siap nekad nak dapat anugerah dekan wa cakap luu.. 

esok kitorang takde aktiviti.. jumaat pulak ade perjumpaan dengan fakulti.. nak bagi jadual kot.. petang tu budak-2 melaka memang dah plan nak balik kampung.. nampak gayanye along sorang je la yang tak balik.. ye la, kampung kat sabah nak balik cemane? sengal ape cuti tiga hari nak balik..

kata bigboss :: kesulitan hari ini adalah kemudahan untuk hari esok.. :)

01 November 2011

salah faham di situu..

assalamualaikum dan salam satu malaysia...

awadede... kenapa boleh salah faham nie?? err, macam nie ceritanya.. al-kisah, maka tersebutlah kisah Hang Tuah pegi beli kitkat.. eh, salah kitab.. cenggini, pada 27oktober2011 yang ceria, along telah update status mukabuku along.. haa, nie screenshoot apa yang along up..



kemudian pada 01november2011 yakni tengah malam tadi, along update le blog buruk along nie.. along up lirik lagu only one nyanyian yellow card.. lagu nie memang best.. layann jek.. haha..  tetiba kawan kepada kawan along call.. pelik gak sebab dea tetiba jadi doktor cinta..

choyyy!! ingat along putus cinta ke?? adoilaa.. jangan main serkap jala udang je.. memang along dalam mood kachiwa sedih, tapi bukan sedih sebab putus cinta.. along sedih sebab tak dapat balik Sabah raya korban nanti.. err, faham tak?? okeoke, detail siket.

status mukabuka :: impian dan harapan kini tinggal angan-angan... tabahkan hati wahai along... peacee \o/
maksud :: harapan along nak balik raya sabah... boleh jumpa ngan ziqah n zikry... tapi taun nie raya kedah la pulak.. tinggal angan-angan je la harapan along tu...

entry blog :: lirik lagu only one..
maksud :: baca sendiri dekat entry tu.. kat bawah sekali.. alaa, kata bigboss tu la..

oke, harap takde la yang salah faham lagi lepas nie.. makacihh!


kata bigboss :: member along pun sengal gi habaq along putus cinta.. agak arr kan.. becinta tak penah nak putus lagu mana.. peacee!

only one...

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

Broken this fragile thing now
And I can't, I can't pick up the pieces
And I've thrown my words all around
But I can't, I can't give you a reason

I feel so broken up (so broken up)
And I give up (I give up)
I just want to tell you so you know

Here I go, scream my lungs out and try to get to you
You are my only one
I let go, there's just no one that gets me like you do
You are my only, my only one

Made my mistakes, let you down
And I can't, I can't hold on for too long
Ran my whole life in the ground
And I can't, I can't get up when you're gone

And something's breaking up (breaking up)
I feel like giving up (like giving up)
I won't walk out until you know

Here I go, scream my lungs out and try to get to you
You are my only one
I let go, there's just no one who gets me like you do
You are my only my only one

Here I go so dishonestly
Leave a note for you my only one
And I know you can see right through me
So let me go and you will find someone

Here I go, scream my lungs out and try to get to you
You are my only one
I let go, there's just no one, no one like you
You are my only, my only one
My only one
My only one
My only one
You are my only, my only one
p/s :: along suka dengar lagu nie... sejak along tingkatan dua kot.. ntah...
p/s lagi :: tapi sekarang hari2 along dengar.. suka sangat dengan lagu nie.. ntah kenapa...
lagi lagi p/s :: ke ada maksud tersirat?? ntah la...

kata bigboss :: yess, you're my only one.. who?? jengjengjeng... ziqah n zikry la.. takde duplicate.. never be replaced kata orang kedah.. peacee!

28 October 2011

along sayang abah...

assalamualaikum dan salam satu malaysia...

Warkah along untuk abah ..

  Abah ,along sayang abah ..Walaupun abah tak pernah cakap abah sayang along tapi along tau sebenarnya abah sangat sayangkan along ..Hari nie genap sembilan tahun abah pergi tinggalkan along ..Pada hari abah dikebumikan ,along tak sempat kucup dahi abah ..Along tak sempat tatap wajah abah untuk kali terakhir ..Seingat along ,kita bertemu cuma sekali ..Tu pun pada hari raya tahun 1998 ..Masa tu along kecik lagi ..Tak tahu yang abah adalah ayah along ..Waktu abah nak balik ,abah bagi along RM50 ..Along hepi sangat sebab tak pernah pegang duit banyak tu ..Along salam abah ..Along cium tangan abah ..Itu la yang pertama dan terakhir kalinya along pegang tangan abah ..Esoknya ,along ajak wan pegi bandar ..Along nak simpan duit yang abah bagi tu kat dalam bank ..Nanti bila duit tu dah banyak boleh la along belanja abah ..Masa along sekolah ,kawan2 along selalu tanya mak abah along dok mana ..Along tak jawab pun sebab along tak tau ..Along diamkan aje ..Masa along darjah tiga ,along dah masuk kelas pertama kat sekolah ..Along nak abah tau tapi along tak tau macam mana nak bagi tau abah ..Jadi along diamkan lagi ..28 oktober  2002 ,mak call kat rumah wan ..kebetulan masa tu along ada kat rumah ..Mak bagi tau yang abah dah takda ..Along tak tau yang sebenarnya abah dah meninggal ..Entah kenapa bengap sangat anak abah yang sorang nie ..Masa tu wan takda kat rumah ,wan ada kat kebun ..Tok cakap nanti wan balik along kena cakap pelan2 kat wan yang abah dah takda sebab takut sakit jantung wan menyerang ..Sebelum solat Zohor wan balik ,along pun cakap la kat wan yang abah dah takda ..Wan terus naik dan solat ..Lepas tu wan baca surah Yasin ..Lebih kurang pukul satu petang ,makcik Dadang sampai kat rumah wan ..Dia terus peluk along ..Along tak faham kenapa hari tu semua orang nampak sedih ..Sungguh ,along tak tau yang ketika itu abah dah tinggalkan along untuk selama-lamanya ..Sampai kat Semporna ,along pelik kenapa tiba2 kereta makcik berhenti kat Tanah Perkuburan Islam Bukit Lalang ..Lepas tu wan turun dan masuk ke dalam ..Along nak ikut wan tok tak bagi ..Tok kata along masih budak2 ..Sampai kat rumah nenek ,along sekali lagi rasa pelik tengok saudara mara sedih ..Nenek pulak beberapa kali pengsan ..Atok cakap nenek memang tak kuat semangat ..Malam tu ,along dikenalkan dengan anak2 abah yang lain ..Along ingatkan along anak tunggal ,rupanya tak ..Seronok bila tau yang along ada 2 orang adik sebapa dengan along ..Dan sebenarnya nak masuk 3 ..Pukul lapan malam ,along di arah untuk makan sepinggan minum segelas dengan adik2 along ..Along menurut sahaja kata orang tua ..Esoknya ,along dah nak balik ke Lahad Datu ..Masa salam dengan keluarga ,along tak sengaja buat nenek sedih ..Along tanya kat dorang mana abah ..Dorang cakap abah takda ..Dalam fikiran along mungkin abah tengah kerja ..Sampai rumah wan ,kakak tanya macam mana di sana ..Along kata best ..Kakak cakap abah meninggal pun best ??Along cakap la abah bukan meninggal ,abah Cuma takda ..Kakak diam ..Masa along nak masuk darjah enam ,along tanya wan mana abah ..Along cakap dah lama abah tak jenguk along ..Lepas tu wan cakap yang abah dah meninggal ..Along tak tau apa perasaan along masa tu ..Along macam tak berpijak di bumi yang nyata ..Sekarang along dah 18 tahun ..Along nak sangat jumpa abah ..Tapi along tau ia tak akan jadi kenyataan ..Jadi along selalu doakan abah supaya nanti kita dapat jumpa lagi ..Along nak peluk abah dan cakap ALONG SAYANG ABAH ..ABAH JANGAN TINGGALKAN ALONG ..Along sedih bila tengok kawan yang lain ada mak abah untuk kongsi cerita ..Tapi along tetap bersyukur sebab ada tok dan wan yang sanggup jaga along sejak along kecil lagi ..Dan along nak abah tau yang along sayang sangat dekat abah..

Anak abah yang dah tak bengap ..

kata bigboss :: airmata kasih mengalir ketika along taip entri nie.. T_T

26 October 2011

bila rindu...

assalamualaikum dan salam satu malaysia...

dikeheningan malam,
termenungku berseorang
tak lena mata dipejam
terdengar suara terngiang
suara merdu yg di sayang
bagai kau didepan mata
ku capai tapi tak kena
sukarnya memendam rasa
ingin ku luahkan kata

memang kena betol la lagu nie dengan along sekarang.. uwaaa... along rindu sangat-sangat pada kengkawan along.. terutama sekali kengkawan along dekat KBBS.. walaupun kitorang kenal cuma 3minggu 4hari tapi persahabatan kitorang tu terjalin erat.. dah macam satu keluarga..

mana tak eratnye, makan tido mandi solat semua sama-sama.. tak pernah renggang.. lagi-lagi budak blok along dengan blok depan tuh.. memang one-family la.. ade makanan je semua pakat makan ramai-ramai.. bila time makan kat dewan, memang dah bepakat dah tu.. sape yang tak makan ayam ke ikan ke nanti bagi je kat kitorang.. hehe

bila time lawatan pulak kitorang selalu kumpul ramai-ramai.. sebab kitorang jarang di lawat.. sepanjang along kat KBBS, family along tade pon datang lawat.. semuanya busy.. tapi takpe, along enjoy dekat KBBS.. family kengkawan pon macam family along jugak.. bila tengahari tu kitorang lepak la kat wisma.. sambil makan makanan ringan, kitorang nyanyi la.. hiburkan hati masing-masing.. haha

one of the best moment at KBBS ialah time sambutan raya.. dato' tiki lafe ade datang time tu.. memang syok gilerr arr sebab semua pakai baju raya.. tapi along tade bawak baju raye.. pakai baju kurung time gi temuduga je.. atleast ade, oke la tu.. hehe.. bile along tengok balik rakaman time tu mesti along sedih.. bukan sedih ape, sedih sebab muka along takde.. #kononjela

kata bigboss :: doraemon doraemon.. along nak pinjam poket awak boleh tak?? pleaseee...

22 October 2011

kenapa cucu tok wan??

assalamualaikum dan salam satu malaysia...

ngehngehngeh... selalu kita dengar anak mak atau anak abah kan? kalau anak ikan tu dah lain kes tu.. haha.. sorang member along si Ayeep dah kena cop anak mak.. sebab manja sangat kot.. mana taknya, kitorang ajak gi camping 3malam pown dea takmo join.. alasan dea nanti tade orang nak kejut dea bangun n tade orang nak dodoikan dea.. #memangbetolbetolanakmaklaa

si budak Achik lak lain kesnya.. sorang nie anak abah pulak.. sikit2 abah, sikit2 abah.. mak tade plak dea ingat.. kalau keluar gi mana2 mesti abah yang dea call.. sampai sini call abah, sampai sana call abah.. tak sampai2 pown call abah gak.. kira oke la tu.. boleh jadi informer.. kot2 la abang dea gi dating ke ape.. haha

along?? err, bukan anak mak dan bukan jugak anak abah.. along cucu tok + cucu wan.. hehe.. tapi kalau orang tanya mesti la along kata along nie anak abah.. sebab?? sebab along memang anak abah pown.. walaupun sekali je along pernah jumpa abah along.. #seingatalongla tapi tu tak penting.. yang penting along memang cucu tok wan.. manja sangat dengan dorang.. dengan mak along tak pulak macam tu.. mungkin sebab along tinggal dengan tok wan sejak kecik kot..

kata bigboss :: along tak manja, along jiwa kental.. peace!!

antara cinta dan sahabat..

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

hurmm.. dilema dilema... memang dilema bila orang yang di anggap sebagai SAHABAT meluahkan rasa CINTA. rasa bersalah memang membuak-buak arr kan.. nak kata ye memang tak la kan sebab kita dah anggap dea sebagai sahabat.. tapi bila nak kata tak tu pulak yang susah.. sebab tak sampai hati nak lukakan hati sahabat..

tapi kali nie sorry to say la. along TERpaksa jugak kata tak sebab along memang anggap dea sahabat baik along.. kitorang kenal memang dah lama. sejak kecik lagi. sama2 membesar sebagai anak gelandangan anak bendang. sama2 pegi belatih silat, sama2 pegi mengaji, sama2 pegi tangkap ikan puyu... so sweet la that time bro!!

tapi sekarang memang dah lain la.. kekok taw bila ngko luahkan perasaan ngko tu. tapi kita still kawan kan bro?? tolong la jangan buat along rasa bersalah... pleaseeee.... haha.. along memang sayang kat ngko tapi sebagai sahabat je la. jangan nak lebih2 pulak k..

along bukan nak hampakan hati ngko ke ape, tapi serius along memang tak boleh nak anggap ko lebih2.. sebab memang dah TERset dalam minda along yang ngko tu sahabat along.... seandainya kita ada jodoh, maka adalah.. tapi kalau kata kita nak couple, memang tak arr..


kata bigboss :: maafkan along wahai sahabat...

21 October 2011

finally...

assalamualaikum dan salam satu malaysia...

ngehngehngeh... akhirnya along jumpa jugak mukabuku si budak comel tu. dah lebih dua minggu along tak jumpa dea. nak mesej? segan la along.. hehe... nak tau lebih lanjut pasal dea? err, along pown tak tau sangat. tapi yang along tau dea nie comel, cute, sweet, kuat agama jugak orangnya. (ahaa tak tahu... baekk punye along puji dea nih...)

sebenarnya la kan....... nie la pestaim along puji kaw2 punya kat boboy. wakaka.. beruntung la dea kan? #beruntunglasangat hahaha... member along cakap along dah tangkap cintan kat budak comel tu.. err, ye ke thoq?? tapi wa rase standard je. tade cintancintan maa. megi cintan ade la. hoho

okae, stop pasal budak comel tuh and start about my blog... kaler blog nie along nak maintain guna kaler purple. almarhum almaklum la, along nie kan miss_purple.. #misslasangat ... along nak tambah la jugak widget siket2.. kasi nampak la ciri2 gadissss.. kan kan kan?? lepas tu nak pasang rim 21, bumper kasi cecah tar, aksesori maw yg semmart2 jerr... erk,, tu untuk myvi la. silap2..

about my mukabuku pulak.. la nie along dah ada dua akaun mukabuku... yang satu untuk family n friends... kecian kat dorang, kang penuh lak notifications dari along. yang satu lagi nie untuk geng blogger. senang sket nak ping blog ape semua kan... nie mukabuku along yang pertama. yang nie pulak mukabuku along yang kedua... so tade istilah bajet #retis or what.. hehe

n now along akan guna bahasa sempoi untuk blog along... tade dah skema2 macam dolu. haha... tapi kan kekok lak rasa bila guna ayat ala2 rohkerss nie.. huhu ... tapi tape, eden torai sehabis baekk. ^_^


kata bigboss :: nak upgrade lagi blog nie... masih banyak yang kurang... ^_^"

19 October 2011

mula semula...

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

along datang lagi dengan permainan baru.. hehe... takde la. along kembali berblog la sekarang. dah tak jadi pelatih PLKN dah. so dah boleh aktif balik. along dah tukar url blog nie. sekarang dah jadi http://alongpunyastory.blogspot.com/ .. header pun along tukar. tapi tak cantik lagi. nak cepat. malam karang along design baekk punya. hehe

kata bigboss :: nak pindah dah.. huhu

19 August 2011

kini di Sahabat..

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

alhamdulillah, dah sampai Sahabat. tau tak Sahabat tu kat mana? alaa, Felda Sahabat bah. hehe.. pegi rumah pakngah. petang tadi pakngah mai datang ambik. lepas asar la lebih kurang. dah bagi kunci kat jiran, kitorang pun gerak la.

singgah tepi jalan beli ikan, sayur ngan buah. sampai kat rumah pakngah dalam pukul lima gitu. main dengan anak buah. lepas rindu.. hehe.. ziqa malu2 miaww masa mula2 jumpa. biasa la tu. lepas lima minit along yang tak larat nak layan. seronokk!

zikry? badan beketak weii. nanti along upload gambar dorang k. ziqa dah balik dari ambil ucu. k, along nak main dengan dorang. tataa..

kata bigboss :: selamat hari raya!!

celcom ohh maxis..

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

haishh.. dah berapa hari tak update blog. line celcom kat kampung nie jadi chipsmore. kejap ada kejap takda. ehh, bukan kejap. lama takdanya tu. rasa macam nak patah-patahkan aje modem nie. lampu asik liplapliplap. hijau pulak tu. nak tunggu kaler biru? memang tak r.

along rasa nak tukar la. takmo dah pakai celcom nie. nak pakai maxis ke, digi ke. maxis tak tau la elok ke tak sebab kat kampung along nie takde lagi yang guna broadband maxis. digi? better celcom kot sebab jiran along kan guna digi. celcom suka curik line digi. haha

kata bigboss :: entri pendek je.

15 August 2011

saya di sandakan. anda?

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

hari isnin. yeah!! sekolah. selepas enam hari lepak di rumah. hoho.. sampai ke sekolah semua pakat kecoh pasal PLKN. huk alloh, nak mengalau letteww.. dorang yang dok check tu kena dekat tawau ngan semporna. oke, saya jeless dengan anda. hehe


sandakan?? adehh. berharap sangat kena dekat tawau. tup2 sandakan la pulak. tapi takpa la sebab kawan along si nana pun kena kat tempat yang sama. yahoo!! 12september2011 masuk kem. oke la tu. sempat jugak nak pegi beraya. kumpul duit poket sikit sebelum masuk kem. hehe

tak lama lagi cuti raya. lepas raya along dah tak gi sekolah. nak lepak ngan member2. haha.. pemalaih hang along. :p sesetengah orang tak suka nak pegi PLKN tapi along pulak suka. sebab along berpeluang. tak semua pelajar dapat join PLKN nie. rugi kalau tak dapat. :p

kata bigboss :: 12september2011 - 02disember2011 perghh!

13 August 2011

saya nak nie!!

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

waaa.. along nak dia. serius, nak sangat. dia cute oo. insyaALLAH along akan dapat jugak dia nie. baru nak order. hehe.. korang tengok la dia. comel kan?






along tak tau lagi nak beli yang mana. mungkin yang amazon nie sebab dia murah sikit. kalau yang polos tu agak mahal jugak la. lagi mahal yang ada cop kat belakang kepala dia tu. fuhh.. tahun depan kot baru boleh beli yang tu. nak kumpul banyak2. konon laa.. haha


ngee.. comel comel comel.

kata bigboss :: aku tak tau kenapa aku nekad nak beli benda nie.. adoii~

12 August 2011

aikk?? dah tukar tarikh ke??

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

pagi jumaat yang indah. time sahur tadi hujan. alhamdulillah, hujan rahmat tu. basah jugak la bumi silabukan yang memang dah lama kekeringan. lepas sahur along plan nak update blog tapi ntah macamana along tertidur pulak tadi. hujan kan.. hehe

lepas mandi tadi along godek2 la web PLKN. kot2 la dah ada info penempatan untuk pelatih baru. tapi takda lagi. mungkin lepas raya baru ada info kot. satu benda yang membuatkan along sedikit mengeluh ialah....

apsal 10september2011 pulak? hari tu kata 17september2011. adehh.. mood raya tak habis lagi kot time tu. open-house pun masih banyak. nak gi beraya ngan member2 lagi. nak pegi rumah mak mertua lagi. ehh, ada ke? takde la. hehe.. kang keluar gosip kat metro lak. hoho

10september2011 tu raya ke berapa ek? kalau nak pegi 25september2011 boleh tak? banyak plan oo raya tahun nie. nak balik semporna lagi, nak terjah rumah otai2 lagi, nak kumpul duit raya lagi. adehh, macam tak puas je bila dah kena masuk kem.

ada yang suruh along tangguh PLKN nie. sorry, along takmo tangguh. kalau along tanggu maknanya along kena join kem tahun 2013. dah tua dah time tu. kena panggil 'ahkak' lak nanti. tamo tamo tamo.. haha

kata bigboss :: menjelang hari raya, berakhirnya puasa. lalala~

11 August 2011

alamak!! dia sudah marah la.

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

siapa dia tu? tetttt!! dia tu doktor le. bukan pakwe a.k.a boipren along. macam biasa la, hari khamis kena pegi deting dengan dia. sekali tadi dia marah daa. sebab minggu lepas tak pegi. serius along lupa pasal appointment tu. ntah apa la yang along ingat. incik ' ' kot. haha

lepas bagi mykad kat kaunter tu, along pegi la duduk kat bangku yang dorang dah sediakan tu. tak sempat nak panas punggung dah kena panggil. then doktor tanya la. ada kurang dah ke sakit along. along kata kepala makin sakit. selalu pening. lepas tu dia kata nak kena inject.

sebelum inject tu kena check tekanan darah dulu. masih lagi rendah. atas normal tapi bawah 30 je. oke, along tak paham pasal tu. dia inject dekat lengan along. sakit? sakit la. jarum tu tajam oke. nie lengan along tengah bengkak nie. ubat tak jalan kot. keras semacam je lengan. macam lengan john cena pun ada. you cant see me??

lepas kena inject sembang2 sat dengan doktor tu. dia kata next week kena datang lagi. tengok la ye, kalau rajin along datang la. hehe.. dah ambik ubat apa semua, along pun keluar la. singgah ke pekan beli barang lepas tu terus balik rumah. nasib baik tadi naik kereta pakcik. kalau along drive sendiri kompem tak balik la sebab tangan tak boleh gerak.

tangan kanan ja yang boleh berfungsi sekarang nie. adeh.. along nak tidoq sat. petang karang nak bangun masak pulak. tu pun kalau larat la. kalau tak along beli ja dekat belakang umah nie. hehe

kata bigboss :: doktor doktor, doktor jangan marah ye. :)

10 August 2011

wordless wednesday.. #2

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

lokasi :: klinik lahad datu..


kata bigboss :: images ihsan dari mr.google. along lupa bawak camera n handphone.

09 August 2011

saya suke awak..^_^

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

nak tuju lagu buleh? haha.. mungkin inikah yang dinamakan cinta. lalala~ oke, lagu tu langsung takde kena-mengena ye. saja ja kasi hot intro nie. haha.. korang kenal tak dekat Safuan? alaa, Safuan Naqiuddin. tak kenal? oke, along pun tak kenal. sebab tu adalah salah satu watak dalam 'Cinta Fotografi'.. hehe.. rileks. dont angry2. peace!

sebenarnya along suka sangat nie. sebab esok nak pegi ambik handphone along. serius along tak ingat yang handphone along masuk kedai. sebab sekarang along memang dah abaikan telefon along. ntah la, tapi memang handphone along terabai. kesian dia. macam dah tak diperlukan. macam la...

lagi pasal suka.. suka la, sebab YM along dah aktif. hehe.. sebenarnya dari dulu lagi along suka YM nie. lagi suka YM berbanding facebook, twitter, formspring, friendster, flickr mahupun tumblr. ade yang tinggal ke? sorry la, along nie buta IT. huu.. nak add YM along? add je kat email yang ada kat facebook tu. kalau jumpa along_ayyan jumpa la along. hehe

kenapa along_ayyan? along tu memang sah2 la nama along kan. ayyan tu pun nama along jugak. anak buah along yang panggil lagu tu. taktau pasai apa. tup2 nama tu melekat sampai sekarang. sekarang nie yang si kakak panggil along 'long along'. adoilaa, sedap je bagi nama. yang si adik tak reti becakap lagi. dok 'mah mah' je. nasebb baekk la. haha

16ogos nie akan sampai la mereka kat LD. yahoo!! dapat la along jumpa anak buah along tu. ziqra n zikry. ekceli si kakak tu nama ziqa tapi along saja panggil ziqra. match kan dengan nama adik dia. haha.. nama betul diorang? Hadziqah Dzaakirah nama si kakak dan Muhammad Hanif Zikry nama si adik. nama anak along? atan n nemo je. anak belaan a.k.a kura2. haha

atan n nemo nie pengganti kepada benji sebenarnya. benji sekarang ada kat rumah jiran along. sebab tak larat nak jaga. dia dah besar dan perlukan ruang yang lebih besar. bilik along pulak kecik je. so terpaksa la along dermakan benji kepada jiran along sebab rumah dia ada kolam. petang2 along selalu jugak jenguk benji. supaya dia tak rindu along. ecehh. haha

kata bigboss :: macam tak sesuai je tajuk dengan isi. berbelit jugak along nak taip. haha

baru lagi??

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

blog berwajah baru lagi. kali nie along guna warna ungu. ungunya cinta... eh, tu telemovie lalink Sharnaaz la. erk! oke, along perasan. haha.. header buruk. untuk sementara je tu. tengah tunggu memory card along sampai baru nak buat yang baru. header yang ada muka along tepacak kat situ. haha

tengah layan Ketika Cinta Bertasbih nie. hari2 akhir bersama astro indo pek. 14ogos nie dah takde free-show. kalau nak kena langgan la. oke, saya taknak langgan. sebab? bil astro rumah along meningkat lagi oke. dah jadik rm80++. sebelum nie rm72 je. gila kaya astro kalau macam nie. tapi nak buat macamana, kalau takda astro tak boleh la nak layan bola.

unifi? lahad datu takda unifi la. kalau ada dah lama along potong astro nie. pakngah along suruh buang separuh channel yang along langgan tu. oh tidak!! semua best oke. disney, espn, animax. mana boleh potong. haha..

kata bigboss :: dalam setengah jam lagi, azan maghrib akan berkumandang.

perghh.. besawang dah blog aku.

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

lama gila along tak update blog nie. semak samun sana sini. kesiann.. huhu.. bukan takmo update tapi broadband ada problem sikit. sikit je, tak banyak pun. hehe.. fb? dah lama tak bukak. taktau la apa dah jadi. huhu.. hari nie saja la nak update. rindu tau kat blog nie. ecehh..

sedar tak sedar hari nie dah 9ramadhan. tak lama lagi nak raya dah. baju raya dah ready belom? kuih raya dah siap? err, ada lagi tak kedai jahit yang nak terima tempahan ek? bukan apa, baju raya along takdak lagi. mungkin along beli yang dah siap. tapi tak best oke. sebab tak dapat nak design sendiri. selalunya baju raya along along design sendiri. unik oke. haha

kuih raya? 'kuih tunjuk' je kot. almaklum la, along kan sibuk. budak sekolah la katakan. tapi hari nie tak sekolah. letihh oo. semalam balik umah dah dekat waktu bebuka. huhu.. dok rumah takda benda nak buat. layan AF sat tapi serius boring. tak pernah along layan AF lepas mawi dulu. haha

esok nak pegi hospital pulak. dating ngan doktor sat. lepas tu plan nak gi ziarah keluarga along yang accident pagi semalam. teruk jugak dia eksiden. patah tulang punggung, muka lak kena berapa jahitan ntah tu. dak amiey pun eksiden gak semalam. kes kena langgar belakang. kena jahit gak tapi 6jahitan je. motor dia rosak teruk tak salah along. sabar ek amiey, 6jahitan je kot. tak banyak mana pun. :p

sambung topik baju raya sat..nak amek kaler ape ek? family theme kaler hijau. tapi along tak minat hijau. nak kaler biru or ungu. baru best. tapi dah family theme kan? oke, sepasang kurung hijau untuk family. untuk saja2 nak kaler ape ek? any idea? heh..

kata bigboss :: hari nie berbuka 6.23pm. :)

02 August 2011

no title

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

no title? kenapa no title? sebab memang takda tajuk. hehe.. setakat nie semuanya oke. kesihatan along pun dah bertambah baik. tak sakit sangat dah kepala along. puasa? mesti la puasa. rugi kalau ponteng. selagi mampu along tetap akan puasa. dekat sekolah tadi kepala memang sakit la. dengan keadaan kelas yang bising. tapi along try sabar walaupun kepala memang dah macam nak pecah.

esok kena balik petang sebab ada kokurikulum. nak taknak kena kata nak jugak sebab kira kehadiran. huhu.. petang tadi ada perjumpaan apa ntah tu. jumpa senior untuk belajar cara nak buat tesis. tapi along tak turun pun. malas ah. esok nak stay lagi. perghh! penat tu. balik sekolah esok kena pegi pekan pulak. kalau tak pegi pekan macamana along nak balik rumah kan? bas bukan ambil kat sekolah kalau balik petang.

dekat sekolah tadi memang best. tak tau kenapa. mungkin sebab along akan tinggalkan sekolah tak lama lagi. hehe.. eh, tak lama lagi cuti raya kan? ke lama lagi? tak kesah la. yang penting lepas raya nie along nak pegi PLKN. takut? tak jugak la. eksaited? pun tak jugak. segan? yeah! tepat sekali. segan wo nak jumpa kawan2 kem. hehe..

pukul 10malam. oke, along nak out dah. kang pukul 3.00am nak masak pulak. ye la, kan imsak awal. sahur pun kena la awal. huhu

kata bigboss :: ntah ape la yang aku merepek nie.

01 August 2011

ben ashaari :: ramadhan #1 :: sahur di kala budak..

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

kalau korang nak join, korang klik sini oke.

wah, cerita pasal pengalaman puasa. best lah uncle ben. dulu kan, masa along kecik2 dalam umur 5tahun gitu along dah kena puasa. tapi puasa stail budak2 la. dengar je azan zohor terus balik berbuka. pastu bila dah 7tahun kena berbuka time maghrib gak. arwah wan cakap along dah besar. pastu wan janji nanti dapat duit. sehari seringgit. perghh! semangat la nak puasa. tapi kantoi gak empat hari. sebab ikut pegi pekan. kering tekak la. hehe..

murtabak!! peberet along nie. perghh! memang sodap. time bebuka nie adalah hidangan wajib along. tapi tak selalu dapat sebab takdak orang nak masak untuk along. kadang gi beli ja kat belakang rumah. ada gerai. hehe.. lagi satu yang wajib ialah ribena. kasi sejuk2 punya. huihh! terangkat beb.

kata bigboss :: uncle ben suruh buat ringkas2 je. tapi aku dah biasa panjang2. kang kalau pendek cikgu marah lak. haha

31 July 2011

sayangi kereta kamu!!

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

macam biasa la, hari ahad hari tips. hehe.. kali nie along nak bagi tips kereta. well, dah ramai orang yang mampu memiliki kereta sekarang. macam along, along ada dua bijik kereta. tapi kereta RC je la. tak tau? kereta remote control la. budak sabah panggil kereta kawalan. hehe.. hobi bah main kereta RC. sanggup pegi main di tawau. haha.. k la, nie ada beberapa tips kereta yang along dapat dari majalah Dara.com. lets check!

Langkah menjaga enjin kereta. 
  • servis kenderaan mengikut perjalanan. normal 5000km la. takkan setakat 50km dah nak pegi servis. gilo ko apo? haha
  • panaskan enjin kenderaan sebelum memulakan perjalanan. ini bagi mengelakkan berlakunya geseran di dalam enjin.
  • selalu memeriksa air di dalam radiator. dan tangki simpanan semasa enjin kenderaan di dalam keadaan sejuk.
  • periksa keadaan air bateri.

Tip membeli kereta terpakai. 
  • harga kenderaan tersebut.
  • keadaan kereta dalam keadaan yang baik.
  • selamat dipandu.
  • periksa 'body' kenderaan (bukan kereta potong).
  • pastikan enjin dan 'gearbox' dalam keadaan yang baik.
  • periksa 'brake' dan 'suspension'.
  • periksa rekod kenderaan di JPJ.
  • pastikan 'chasis' kenderaan dalam keadaan yang baik.
  • kalau beli kereta sorong terpakai, sila abaikan tip ini.

6 tip menjaga tayar kereta.
  • periksa tekanan tayar sekurang-kurangnya dua kali sebulan.
  • membuat 'aligment' dan 'balancing' setiap 20000km.
  • elakkan brek secara mengejut dan mengambil selekoh secara berbahaya.
  • pastikan tayar gantian sentiasa dalam keadaan baik dan boleh digunakan.
  • pastikan skru tayar tidak terlalu ketat dan dipasang dengan betul.
  • jangan biarkan tayar lebih muatan.

Tip menjaga warna kereta.
  • letakkan kenderaan di tempat yang berbumbung. elakkan meletak di tempat yang panas.
  • sentiasa mencuci kenderaan apabila berada dalam keadaan yang kotor.
  • 'polish' kenderaan 3bulan sekali.

kata bigboss :: kalau nak beli kereta sorong, abaikan tips nie.
kata bigboss lagi :: lama tak makan sup 'gearbox'. haha

silat untuk bergaduh la..

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

tengah layan tv9. nampak orang belatih silat kat dalam tv tu. terkenang daku kepada negeri kedah. haihh. sedih nak dikenang tapi best pun ada. haha.. yang sedihnya bila kitorang kena marah dan yang bestnya bila kitorang berjaya belajar silat. hehe

"hangpa semua nie cucu cicit tok kamis.. hangpa kena reti ilmu silat. tau pasai apa?" soal pakteh along.
"tau.. kot2 ada orang cari pasai senang nak belasah. betoi tak pakteh?" jawab pojie, sepupu along.
"eh, bukan la pojie. kita belajaq silat supaya senang nak buli orang," along pulak menjawab. pukk! kepala along kena katok. adoii.
"hotak hang. hangpa belajaq silat bukan nak suruh gadoh, hangpa belajaq sebab nak pertahankan diri," jawab pakteh along.
"lepas isyak satgi hangpa suma pi rumah ayah cik. belajaq silat dengan dia," arah pakteh.
kitorang blur dah. takkan nak kena belajar silat? kitorang budak lagi kot. (time tu along baru 6tahun, pojie lak 8tahun) ah, lantak la. pi tengok2 sudah. plan macam tu la. sekali lepas isyak tu kitorang kena tunjuk gaya daa. perghh! macam2 stail keluaq. stail itik pulang senja pun ada. haha. along? gaya bebas je. kuikuikui..

malam esoknya memang tak best. kitorang kena buli dengan senior2 silat. sakit belakang oo kena humban. tapi buat2 tak sakit. nak tunjuk hero konon. kena humban lagi sekali. ohh, sakitnya!! terus keluar gelanggang dok tepi ayah cik. dia kata tu baru sikit. "aah, sikit. sikit hari lagi aku balik sabah," kata along. tapi dalam hati je la. hehe

ingatkan nak stop silat dah tapi kata2 toknek. dia kata keturunan tok kamis semua reti silat. uihh, kalau along tak reti silat malu la nanti. sambung la belajar silat. tapi tak habis sebab along balik sabah dah. yang habis sepupu2 along kat sana la. siap kena makan garam. selamat along tak habis. heheh

kata bigboss :: silat bukan untuk bergaduh tapi orang selalu bergaduh sebab silat.

30 July 2011

lagu peberet.. ^_^

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

eheh.. sekarang banyak lagu baru kan? ada yang best dan ada jugak yang tak best. along nak up satu lirik lagu nie. best pada along la. tak tau pulak kalau orang lain kata tak best. mungkin kita tak sejiwa. ecehh. haha.. lagu nie nubhan nyanyi dengan meet uncle hussain.

Tersesat malu bertanya
Tak tahu tak tahu kemana
Terlalu banyak alasannya
Duk terdiam
Menyusur dikaki lima
Terlihat bayang wajah kelmarin
Tersentuh hati bagai luruh

Tanya sama pokok apa sebab goyang
Jawab angin yang goncang
Terbang burung terbang
Patah sayap diduga
Seandainya rebah
Kau masih ada
Terlalu mahu dan mahu
Terlupa apa yang perlu
Terlalu banyak alasannya
Duk terdiam
 
Tak mudah namun tak susah
Terserah atas pilihan
Tersentuh hati mula luruh

Tanya sama pokok apa sebab goyang
Jawab angin yang goncang
Terbang burung terbang
Patah sayap diduga
Seandainya rebah
Kau masih ada

La la la la la la la la la
La la la la la la la lalalalalaaaa

Kau masih ada
Kau masih ada
Kau masih ada

Terlalu mahu dan mahu
Terlupa apa yang perlu
Terlalu banyak alasannya
Duk terdiam
Tak mudah namun tak susah
Terserah atas pilihan
Tersentuh hati mula luruh
Tanya sama pokok

along suka lagu nie. menarik. lirik pun best. banyak lagi lagu best. tapi nanti2 la along up. hehe.. lagu yang along layan dari dulu sampai sekarang adalah lagu raya. hehe.. lagu Bunkface la. paling best itu band. haha
kata bigboss :: dah lama aku tak ping blog kat fb. hehe

ben ashaari dan blogger..

assalamualaikum dan salam satu malaysia..


dah lama tak join segmen uncle ben. hari nie along nak join satu segmen dia. kalau korang nak join klik kat sini k. oke, nie gambar terbaekk yang along pernah tangkap.






tu la antara gambar terbaekk yang along ada. kalau nak up semua kompem tak sempat sebab line sangat bagus waktu nie. oke, penerangannya ::

imej 1 :: majlis pernikahan makcik along. cerita lanjut klik sini k.
imej 2 :: tomato gaya street. hehe

kata bigboss :: terbaekk la sangat kan.. haha

29 July 2011

cerita bola?? malas ah..

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

oke, along memang malas nak cerita pasal bola. sebab?? along tak suka cerita pasal bola nie dekat alam maya. tak feel dowh. kalau face-to-face baru syokk. mau bertumbuk dekat situ jugak tu. hehe.. dah ada pengalaman dah. along gaduh dengan kawan along sebab bola. tapi bukan along yang start, dia yang start dulu. dia tumbuk along sebab along kata team dia team cap ayam. tak percaya? korang cari la team tuttt dengan sardin ayam brand. haha

oke, bukan pasal tu sebenarnya along nak up. bukan jugak nak cerita pasal caci maki penyokong indon kat page FAM. tapi along nak cakap pasal semangat HARIMAU MALAYA. along bangga jadi rakyat MALAYSIA. walaupun kalah dengan singapore, skuad kita kalah dengan bermaruah. sebab totally player kita adalah anak tempatan. tak macam singapore. amek player import. yeah! satu advantage di situ.

penyokong HARIMAU MALAYA (rakyat malaysia la) memang terbaekk. semangat tengok korang dekat stadium malam tadi. jeless? mesti la. sebab along tak dapat pegi. tapi tengok dari rumah pun best jugak. kalau along ada kat stadium kompem along kena tahan. sebab masuk padang belasah player 'lemah lembut' singapore. bengang oo tengok. kena rempuh sikit sakitnya mengalahkan kena rempuh lori balak. nak2 lagi si pendek tu. ishh!!

K.Rajagobal. sapa tak kenal sila keluar dari malaysia k. hehe.. jurulatih skuad HARIMAU MALAYA. orang mana? orang MALAYSIA. kita ada import jurulatih? mana ada. semua anak tempatan maa. advantage lagi di situ. haha.. player import? jurulatih import? baik buang laut la rakyat kalau macam tu. apa guna anak tempatan kalau harumkan nama negara guna 'anak pungut'. kan?

tapi along tetap terima kekalahan malaysia. mungkin kita masih belum cukup kuat untuk ke fifa. perlu banyak latihan dan kuatkan mentaliti diri. tapi tetap bangga sebab takda player import. hehe.. MALAYSIA kuat kan? sebab player singapore yang totally singapore 'lembut'. haha

oke, malas nak debat pasal bola. macam along cakap tadi la, face-to-face lagi best. walaupun MALAYSIA tak layak ke peringkat seterusnya, MALAYSIA tetap the best team sebab totally anak tempatan.


kata bigboss :: i love HARIMAU MALAYA.. jersey aku bertambah lagi. ada orang bagi. haha

28 July 2011

ahlan wa sahlan

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

hehe.. entry kali nie along cuma nak up lirik lagu je. bagi menyambut kedatangan ramadhan yang mulia. then along akan up entry pasal pengalaman puasa along. zaman kecik2 dulu la. hehe.. oke, along up dua lirik. satu lagu Rabbani dan satu lagi lagu Manbai featuring Raihan.

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan

Ahlan wa sahlan, marhaban
Ahlan wa sahlan, ya Ramadhan
Ahlan wa sahlan, marhaban
Ahlan wa sahlan, ya Ramadhan

Ramadhan menjelma lagi
Menghimpun Rahmat dan Maghfirah
Bertambah keberkatannya
dengan amal ibadah
Diri tunduk keinsafan
dan rasa berdosa

Bulan kemuliaan yang dikurniakan ini
Usah biarkan berkatnya
berlalu sia-sia saja
Ia hadir bagai air bah
membasuh daki dunia

Sambutlah Ramadhan dengan jiwa terbuka
seperti ketibaan orang yang kita cinta
Dengan ucapan
Ahlan Wa Sahlan Marhaban Ya Ramadhan
Hati gembira pintu terbuka
Rahmat Allah Yang maha Besar

Kita beroleh mutiara hikmah Al-Quran
Lantas dibelenggu nafsu dan syaitan
Didatangkan pula Lailatul Qadar
Pengorbanan yang dibuat balasannya syurga
 
 
 
Harapan Ramadhan 
Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna
Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti
Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Ku memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan
Selangkah demi selangkah…
Dengan rahmatMu oh Tuhanku…
Ku tempuh jua
 
kata bigboss :: isnin nie takda cuti umum ka? haha

27 July 2011

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

oke, tak banyak yang along nak up malam nie. tapi along nak share satu lirik lagu nie. mendalam maknanya buat along. lets check!!

Tak sudi memandang tidak mengapa
Kerna ku mengerti aku insan hina
Tapi dengar apaku katakan
Untuk pedoman di hari muka

Dulu hidup kurasakan mati
Mata terbuka tapi tak berhati
Kiniku rasa dihidupkan kembali
Walau peritnya setengah mati

Baru kukenal bulan dan bintang
Betapa indah dunia dipandang
Baru kukenal ibu ayah adik abang
Kerana dulu fikiran melayang

Jalan nak ku lalu masih panjang
Akanku rempuh hari mendatang
Kepada ku berilah peransang
Agar kejayaan dapatku julang

Manusia sepertiku usah kau hina
Kelak menambah sakit didada
Selagi aku bernama mnusia
Tak lepas dari salah dan dosa

Salah kulakukan meruntuhkan nama
Kerna perbuatan mengikut rasa
Namunku bersyukur pada yang Esa
Setelah mati ku hidup semula

hurmm.. nie je yang along nak share. :)

kata bigboss :: makcik along cakap dulu arwah abah along suka nyanyi lagu nie. along paham kenapa..

dah dapat..

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

baru berpeluang nak update blog. pagi tadi notebook nie masuk kedai sebab along install photoshop. almaklum la, payment dah dapat. alhamdulillah ada rezeki. payment tadi dibayar secara direct oleh customer. dapat la sikit. hehe.. bayar kat kedai install tu rm15, so baki dengan along rm175. nak buat apa ek? simpan dalam ASB je. konon la. akaun ASB pun takda. haha.. simpan dalam bank je. dah masuk pun. hehe

followers ke-100 pun dah dapat hadiahnya. hadiah apa? mana boleh bagitau. kalau nak tau kena la jadi followers bertuah. yang keberapa? along cari yang genap je. 44, 88, 100. 200 insyaALLAH. dan yang paling utama adalah followers yang ke-484. memang akan dapat hadiah spesel la. hehe

photoshop pun dah dapat. sekarang tengah usha2 setting kat situ. along masih blur lagi. taktau nak guna macamana. hoho.. jakunnya saya nie. oke, serius along tak reti guna photoshop. haha.. tunggu dak azlan online. along nak tanya dia. hoho

header. masih tak dapat idea. tunggu la petang karang. kot2 la idea lalu kat minda nie. boleh tahan dia sat. hehe.. tapi kena mahirkan diri dengan photoshop dulu la. lepas nie nak beli printer pulak. supaya senang nak print-out gambar. haha.. tapi bukan hari nie la. tunggu along balik dari PLKN. berapa hari ja lagi nak pegi kan?? masuk kem 17september keluar kem 2disember. oihh, lama gila dalam kem. 

oh ye, kat kafe hospital nie kan, pelik oo. pagi tadi along beli 100plus harga dia rm1.50. taksat pulak along beli dah naik ke rm1.60. hoihh, gilo ko apo?? ingat senang along nak dapatkan 10sen nie?? susah oke. haha.. dah la kafe takda wi-fi. nie nasib baik along ada bawak broadband. kalau tak?? haa

kata bigboss :: photoSHOP nie ada macam SHOPping complex tak?? haha

26 July 2011

dah tukar..

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

oke, blog along kini dah bertukar warna. tiada lagi warna kelabu yang gelap itu. kini warna biru yang CERIA!! tapi header along tak tukar lagi la. takda idea nak edit. tapi insyaALLAH esok along tukar. tunggu ye semua. blog baru... ailaikk. hehe.. shoutbox pun along dah tukar. cuma colour dia tak berapa nak contra dengan blog. tapi oke la kot. tunggu line oke baru la along nak perkemaskan lagi blog nie. sekarang line tak elok sangat. hope korang suka dengan blog baru along nie. :)

kata bigboss :: dua-dua blog kaler biru. haha

dalam operasi..

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

oke, blog along sekarang nie berada dalam keadaan yang kurang stabil. masih dalam proses penambahbaikan.
jadi sekiranya ada sebarang masalah, mohon dimaafkan la ye. peace!!

kata bigboss :: tadi pegi klinik. doktor manyak encemm oo. 0_o

25 July 2011

jawapan :: kenali si dia melalui warna

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

oke, along up jawapan untuk kuiz psiko semalam. tapi along tak ping entry nie k. along nak cepat. nak rehat sebab along tak sehat. oke, jom terjah.

1. ungu :: dia seorang yang kuat memburu kejayaan. pemikirannya lebih banyak positif. jadi jangan terlalu curiga bila berjauhan. mindanya lebih banyak untuk kecemerlangan daripada kegagalan.

2. biru :: dia seorang yang rajin dan amat berdedikasi. rangsanglah dia untuk cemerlang dalam kerjayanya. terlalu mencurigainya akan membuatkan dia bosan dan marah.

3. merah :: dia seorang yang berani, bersemangat dan tidak ada istilah gagal dalam hidupnya. jangan cabar emosinya, nanti dia berani buat sesuatu yang tak terduga.

4. hijau :: dia seorang yang tenang dan tak banyak kerenah. dia juga seorang yang kuat cemburu tetapi romantik serta baik hati. dia juga gagal mengawal perasaannya jika terlalu kerap digoda.

5. kuning :: dia seorang yang ceria. dia sentiasa berbaik sangka dan tidak suka bergaduh. jangan buatkan dia marah sebab jika dia marah rasa cintanya turut pergi.

6. hitam :: dia seorang yang amat protokol tetapi emosional dan mudah menangis. dia tidak suka dicurigai kerana biasanya dia seorang yang jujur.

7. coklat :: dia seorang yang matang dan bertanggungjawab.
8. putih :: dia seorang yang amanah. jangan menyakiti hatinya selalu kerana semulajadinya dia seorang yang boleh diharap dan penyayang.

oke, dah settle. korang usha la ek. tataa n assalamualaikum..

kata bigboss :: demam datang lagi. =.="

dah nasib...

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

hari isnin.. macam biasa la, semua lemau dok dalam kelas. tak puas cuti kot. haha..along pagi tadi memang agak malas nak sekolah tapi memandangkan hari cuti lebih banyak dari hari sekolah... haihh, kena la pegi jugak. masa pertama tadi subjek BM. kena denda sebab tak hantar kerja. adusss.. ketuk ketampi doploh kali. perghh! gigil jugak la lutut. dah kena denda tu masih buleh sengih lagi. cikgu bengang sendiri kot. haha

tamat masa BM, subjek Pengajian Am pulak. kena jawab 8 soalan. tapi kena dengar betul2 jawapan sebab cikgu baca dari powerpoint dia. alhamdulillah betul semua. lepas tu cikgu buat ujian bulan jun. ada 30 soalan. betul 21 soalan ja. boleh la kot sebab along memang tak tau apa2. nasib baik cikgu benarkan bincang. erkk, ujian lagi ke macam tu? haha.. lepas tu cikgu semak buku. ada kerja tak siap. kena telinga gajah sebesar-besar kertas. haihh.. rosak buku along. ape rr??

time rehat macam biasa la. pegi beli lekor then lepak kat teratak. dah habis time naik balik ke kelas. first time rasa penat naik tangga ke tingkat tiga sebab kaki sakit. haha.. masa Pengajian Am lagi. haishh.. tak habis2. pukul 11.30, subjek MUET. oke, boring. lepas tu cikgu panggil. mintak surat sebab ketidakhadiran. oke, ada alasan?? no need. along tak hadir bersebab oke. yang seminggu tu sebab along jaga makcik along yang sakit. yang selebihnya along jaga tok along.

itu bukan alasan tapi itu kenyataan. kan dekat rumah nie along tinggal berdua dengan tok. jadi kalau tok demam along kena la jaga. takkan nak biar kot? kang tak pasal2 along yang kena marah. konon tak jaga tok la, tu la ,nie la, apa2 la.. sekarang nie along pulak demam. entah virus dari mana pulak datang kat along. tekak sakit oo. nak minum pun perit je rasa. kalau malam nie masih sakit lagi kompem esok along pegi klinik. 

lagipun esok hari selasa. ada perhimpunan mingguan. along adalah pelajar yang paling malas datang. dah berapa minggu along sekolah, baru dua kali along join perhimpunan mingguan. haha.. dah la esok ada perlantikan pengawas. haishh.. malas betol la. sebok nak ada perlantikan bagai. kalau nama along tersenarai takpa gak la. hoho

kata bigboss :: tak berharap pun ada jawatan sebab aku sendiri langgar undang2 sekolah. :P

ben ashaari tanya berani ke kritik blog aku??

assalamualaikum dan salam satu malaysia..





meh la. sapa berani nak kritik blog along meh datang sini. kritik kat ruang komen tu. sapa2 yang puji siap la. along report kat uncle ben. haa, siap la korang. so korang kena la kritik kaw2 punya. jangan simpati sama gua. hehe

kata bigboss :: kritik je, puji takmo oke.
kata bigboss lagi :: kalau nak join sila klik sini oke. tutup pukul 10 karang.

24 July 2011

kenali si dia melalui warna..

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

oke, seperti yang dijanjikan.... hari nie along akan up satu lagi kuiz psiko. dan kali nie berkaitan dengan warna dan si dia. suka la korang. haha.. oke, lets check the question.

soalan :: anda dan si dia memasuki sebuah kedai cenderahati untuk membeli sepasang cawan. warna yang menarik perhatian pasangan anda adalah......

1. ungu
2. biru
3. merah
4. hijau
5. kuning
6. hitam
7. coklat
8. putih

oke, korang pandai2 la ye. try la tanya si dia. atau korang gunakan 'kimia' korang untuk cari warna yang jadi pilihan. jawapan?? esok balik sekolah along bagi k. so sabar la sikit. hehe

kata bigboss :: followers ke 88 masih menyepi.. ke kira hangus je hadiah tu? 

23 July 2011

i got it..

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

oke, along dah jumpa followers bertuah itu. waa, dalam bulan nie ada dua orang oo. tapi yang ke 44 hari tu tak datang tuntut hadiah. dia takut kot. ye la, 44 kan angka mati. tapi tak bagi along. haha.. sekarang along dah jumpa followers yang ke 88.
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
*******************************************************************

oke cik pip, sila tuntut hadiah anda ye. contact along dekat facebook. hadiah akan diberi serta-merta. bergantung kepada keadaan angin jugak la. hehe

kata bigboss :: lepas nie dah takda followers bertuah. kena tunggu beberapa bulan lagi. :)
kata bigboss lagi :: entry nie takkan di "ping".

kenangan silam aku dan mereka.. (edisi AM Gangster)

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

 haha.. lawak pulak bila along ingat balik time along jadi budak jahat. masih lagi dekat kedah. area alor mengkudu, kampung tettt. tak boleh cakap. kang budak yang kena tu mark along, tak pasal2 merana hidup. tapi benda nie dah lama la. time along umur 7tahun tak salah.

nak dijadikan cerita, pagi tu along dengan geng along pegi la tangkap ikan dekat sawah. dapat beberapa ekor haruan. banyak tu tak banyak la. boleh buat gulai makan sampai malam. haha.. lepas tu kitorang pegi mandi sungai. ikan yang kitorang dapat tu kitorang simpan kat pondok dekat sawah.

dalam pukul 12tengah hari gitu, kitorang pun keluar la dari sungai. plan nak balik rumah suruh maklang masak gulai. pegi la kitorang nie ke pondok. tapi tengok ikan dah takda. kompem ada orang curi. kompem! kitorang pun round kampung la. kot2 la jumpa sapa yang curi ikan kitorang tu.

yess! jumpa. empat orang budak bangang yang memang suka cari pasal dengan kitorang. ini sudah lebih. dulu setakat kacau2 port kitorang. nie dah mencuri. puihh! otai kitorang si pojie sound la budak2 tu. sekali dorang hentak otai kitorang. waa, lawan tokey nampak.

along memang dah hot dah. cuma dak atul la asik tahan. bibir pojie dah bedarah. along pun apa lagi, makin hot la. along pun tak tau macamana along belasah dorang. tapi dua orang dah mak ayah dorang bawak gi klinik sebab luka terok sangat. along? steady je bro. cuma pipi lebam la. plus tangan luka sebab kena rembat dengan kayu.

malam tu jugak mak ayah budak tu datang rumah along. tapi time tu along takda. tengah belatih silat. sekali balik rumah kena marah daa. mujur pojie ada. tak la kena marah sangat. laa nie kalau dorang "jajal" macam dulu jugak kompem along bagi jurus "otromen makan durian". 

hehe. konon la. along dah jadi gadis melayu terakhir la. dah tak samseng dah. gua sudah cuci tangan bro. gua bukan takut mati tapi gua taknak mati. opps! terlebih sudah. haha

kata bigboss :: AM is equal to Alor Mengkudu.

ben ashaari cari blogger kreatif..aku umpama!

assalamualaikum dan salam satu malaysia..



oke, segmen uncle ben kali nie ialah AKU UMPAMA...

KETERANGAN :: along umpama kura-kura sebab along nie pemalu. macam kura-kura jugak la. suka sorok kepala. dalam sesetengah hal, along memang slow. macam kura-kura jugak. tapi along tak mudah mengalah. cuba korang terbalikkan kura-kura tu. dia tetap berusaha untuk bangunkan dirinya. macam along la. cengkerang kura-kura nie keras. tapi along pulak keras kepala. umpama kan? haha..

kata bigboss :: nak join? klik sini oke.
assalamualaikum dan salam satu malaysia..

sebenarnya entry nie along nak up semalam tapi tak sempat. jadi along up hari nie la. boleh kan? sapa kata tak boleh? nampak bonzer gua dekat pintu besar tu? blah!! haha.. gurau je. takda benda nak buat pagi2 nie. bukak la laptop kan. 

online la fb sekejap. saja nak tengok kalau2 ada orang add kan? cehh. along pun login la. ada tiga orang add. erk! tiga je? ape2 la. lepas tu ada budak tegur along kat chatbox tu. dia tanya kalau along selesa dekat sekolah. along pun layan ja la. fb je kot.. lepas tu dia mintak phone number.

hamboihh! senang2 je nak mintak kan? ingat along nie kaunter pernyataan ke? ke kaunter pertanyaan? ape2 la. serta merta along offline dan online kan fb member along. budak tu buat benda yang sama jugak. eh bangang ke ape budak tu?

bikin wa panassss oo. sikit hari lagi makan kaki kot. jangan main2. nie along la. sapa pun tak kenaii. haha.. tapi jangan try cari pasal dengan along. kang silat yang dah lama terkubur nie boleh bangkit balik. haa. time tu jangan nak mintak maap la. 

kata bigboss :: dah lama tak belasah orang.

21 July 2011

kerana mimpi itu.. aku jadi teringin sangat....

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

gila la mimpi tu. memang gila. rasa macam betul2 jadi oo. sampaikan bangun tido tadi along terus mencari2. teringin sangat. sangat teringin. haihh! bahaya nie. memang kena dapatkan jugak nie. kalau tak mau mimpi tiap2 malam oo. lagi bahaya kan? nak tau apa along mimpi malam tadi. jeng jeng jeng..
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
****************************************************

ihsan - mr.google

Nikon D3X nie memang jadi idaman la. siott je masuk dalam mimpi along. huh!! bangun pagi je along terus pegi tengok atas meja tulis along. aikk, nie Nikon D5100. bukan D3X. takkan tertukar dengan siapa2. along pegi cari tok tanya mana kamera along. tok kata "hang mamai kot along. kan hang yang kata tak mampu nak beli. beli yang tu ja. tetukaq pasai apa pulak.."

baru laa along sedar yang nikon D3X tu cuma mimpi. haihh! nie yang tak best nie. sekarang along dah teringin kat D3X tu. ada sesapa nak belikan along tak? along tak mampu nak beli. harga mahal oo. harga dea lagi 12hengget nak jejak ke 30ribu. tu body aje. tak masuk lagi lens apa semua. perghh!! baik along beli kereta. ada jugak hasil.

dapat lancer nie pun oke gak. kompem tebeliak mata dak amiey. haha

kata bigboss :: tengah intai2 canon eos600d.

penat la weii..

assalamualaikum dan salam satu malaysia..

minggu nie rekod baru tercipta di mana along datang tak datang datang tak datang ke sekolah. paham ? tak paham? isnin along ke sekolah, selasa tak pegi, rabu along pegi, hari nie tak pegi. haha.. ada sebab oke.

hari rabu, macam biasa la. ada kokurikulum. along pun stay la sebab tak pernah datang. pestaim oo. haha.. pukul tiga kokum selesai. along dengan sorang member along keluar la. pegi tunggu bas dekat simpang luar sekolah. dapat bas terus turun ke LD. sampai LD bas nak balik ke rumah pulak takdak. member along dah balik dah. kawasan dia senang sket nak dapat bas. 

tunggu punya tunggu satu bas pun takdak. so along pegi beli air. sebab nak syiling untuk buat panggilan pulau. pegi la cari publicphone. hampeh, yang dekat2 semua rosak. tepaksa cari yang jauh2. dah jumpa along terus call tok. gitau la yang along balik lewat sebab takda bas. 

sampai pukul 5.30 bas masih jugak takdak. along memang dah plan dah kalau sampai pukul 6.00 pun bas takdak along akan pegi rumah paklong. suruh abang adam hantar balik. sekali pukul 5.45 tu epa datang panggil along. lerr, maklong suruh depa amik along ka? susah2 je. haha

pegi segama kejap hantar wife along. bukan along yang nie. tapi along anak maklong. paham? lepas tu singgah ke fajar kejap. along tak turun la. dok dalam kereta je. letih bro. sampai rumah pukul 8malam. huihh. gila la. along keluar rumah pukul 6pagi oo. memang menyiksa betol la.

kata bigboss :: esok sekolah. yahoo!

ben ashaari cari blogger jer..

assalamualaikum dan salam satu malaysia..


nampak gambar tu? gambar uncle ben kan?? oke, along join lagi segmen beliau. untuk kali yang ke?????????????? kelima kot. along pun tak ingat sangat. sebenarnya along masih baru lagi dalam dunia blog nie. masuk dalam blogspot pada januari2011 dan bergerak aktif pada jun2011. setakat nie along cuma ada 68 orang followers. blog along nie sebenarnya lebih kepada suka2. menceritakan tentang perjalanan harian along. tapi ada jugak tips, kuiz, maklumat. emm, blog along nie dalam operasi pengubahsuaian. masih mencari template yang sesuai. dan masih mengDesign header yang baru. tu je la kot yang along nak gitau. 

kata bigboss :: nak cari kaler ape ek? pink?? ohh no!!

20 July 2011

wordless wednesday.. #1

assalamualaikum dan salam satu malaysia..









waa.. manyakk tired wo. esok along cerita k. mau bobok nih.

kata bigboss :: tengok MTQ dulu. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...